Vad hände sen?

  Många har passerat vår skola under åren! Vad hände sedan? Vart tog studierna och året/åren på Umeå folkhögskola (f.d. Dalkarlså folkhögskola) dem sedan? Här har ni ett axplock av fd deltagare som berättar sin fantastiska och personliga historia!

  Lovisa Sjöberg Nordahl

  Lovisa Sjöberg Nordahl

  5 snabba med Lovisa Sjöberg Nordahl som gick Musiker pop/rock hos oss 2012-2013

  1. Hej Lovisa! Vad gör du nuförtiden?

  Hej! Jag arbetar som frilansande musiker och just nu går det väldigt bra. Jag spelar med den nu väldigt aktuella artisten Zara Larsson, Vi kommer turnera runt i landet under sommaren på olika festivaler och stadsfester. Väldigt spännande! Jag är också med i blueskollektivet ”Ladies Got The Blues”, vi är 8 kvinnor i bandet som spelar blues och vill hylla Blueskvinnor från historien. Vi börjar med en spelning på Stockholms jazzklubb Fasching, sedan fortsätter vi ut i landet och spelar på olika festivaler, bland annat Sveriges största bluesfestival; Åmåls bluesfestival.

  2. Vilken resa du gör! Grattis! Vad skulle du säga är din styrka som musiker?

  Tack! Jag skulle nog säga att min största styrka är att jag är enkel att samarbeta med. Jag känner själv att det är väldigt viktigt att vara öppen och positiv i grupparbeten och jag försöker själv vara det till 100%. Om jag har tackat ja till ett arbete så tar jag också det på fullt allvar, väldigt viktigt att förbereda sådant som man har kommit överens i gruppen, komma i tid är också väldigt viktigt. Jag har fått höra att man verkligen kan lita på mig och det känns så skönt att höra för det stävar jag verkligen efter.

  3. Vad bär du med dig sedan tiden här på folkhögskolan och Musiker pop/rock?

  Mycket från ensemblelektionerna. Vi gjorde övningar som gick ut på att lyssna på sina medmusiker vilket utvecklade lyhördheten. Det är en av de viktigaste faktorerna när man spelar i grupp, att verkligen lyssna på varandra! Det kan lätt bli så att man spelar för sig själv. Självförtroende fick jag också med mig. Av att bli peppad av både lärare och elever så växte spelsuget och förmågan att tro på mig själv. Dalkarlså hjälpte mig med att bli en bättre gitarrist och musiker på många olika plan.

  4. Jätte roligt att höra! Hur ser du på framtiden?

  Som frilansande musiker så har jag förstått att man aldrig riktigt vet hur framtiden ser ut. Men magkänlsan känns bra. Efter sommaren hoppas jag på mer samarbeten med Zara Larsson och kanske även med andra artister. Ladies Got The Blues kommer att fortsätta och vi har även turnéer planerade inför hösten. Längre framåt om några år kanske jag vill plugga mer musik men nu trivs jag bra med att spela och jobba i olika sammanhang. Det gäller att visa framfötterna, hålla fast vid bra kontakter, få ett bra rykte om sig och att synas. Då kommer fler jobb, förhoppningsvis!

  5. Tack för intervjun Lovisa! Finns det nåt du vill tillägga?

  Tack själv! Folkis-Sverige är fantastiskt! Jag gick först Dalkarlsås Musiker pop/rock-linje och sen Musiker-linjen på RML (RockMusikLinjen) på Fryshuset i Stockholm. Jag rekommenderar verkligen båda dessa skolor. Det finns många fler musikfolkhögskolor i Sverige och om man är sugen på att gå så tipsar jag verkligen om att gå minst en, gärna flera. Man samlar på sig så mycket kunskap och vänner. Det är människor som jag har lärt känna på mina utbildningar som har hjälpt mig att få jobb inom musiken så det kan absolut ge mer än att ”bara” utvecklas på sitt instrument.

  Jonna Löfgren

  Gick:

  Rockmusiker 06/07.

  Hände efter?

  Gick Framnäs pop/rock linje 07/08, därefter Musikhögskolan i Piteå. Blev medlem i Glasvegas under tredje året på Musikhögskolan och flyttade till Glasgow hösten 2010.

  Detta betydde året på folkhögskola för mig:

  Jag gick Dalkarlså för att jag var tvungen att följa drömmen om att få hålla på med musik på heltid, att få jobba som musiker. Det är många faktorer som har spelat in i min musikaliska resa hittills, och Dalkarlså är förstås en av dem!”

  Tobias Jonasson

  Gick:

  Rockmusiker 05-06 och 06-07 (numera heter linjen Musiker pop/rock).

  Hände efter?

  Flyttade till Stockholm där han nu frilansar som musiker och ljudtekniker. Driver produktionsbolaget STHLM Stage & Music

  Detta betydde året på folkhögskola för mig:

  ”Mina år på Dalkarlså Folkhögskola gav mig självförtroendet att våga satsa 100 % på det som jag älskar mest i livet -Musiken! Dessutom fick jag vänner för livet!”

  Linnea Israelsson

  Gick:

  Rockmusiker 2010-2012 (numera heter linjen Musiker pop/rock). Huvudinstrument piano.

  Hände efter?

  Jobbade som musiklärare i piano och träblås under ett års tid. Numera bosatt i Stockholm där hon jobbar i en kyrka med fokus på barn. Pluggar samtidigt på Credoakademin, en bibelskola.

  Detta betydde året på folkhögskola för mig:  

  Åren betydde mycket för mig, speciellt musikaliskt. Musik är något jag dagligen har användning för och något som har lett mig till där jag är i dag. Lektionerna och undervisningen har format mig till den ledare och framåtriktade person jag är eftersom jag fick utrymme att jobba fram det jag var bra på. Åren i Dalkarlså har även gett mig mer kött på benen rent personligt också. I en väldigt trevlig, varm och öppen miljö fick jag chans att växa och hitta mig själv.”

  Annika Räfsbäck

  Gick: 

  Rockmusiker (inriktning sång) 05/06, 06/07.

  Hände efter? 

  På Dalkarlså började intressera mig för country och strax efter jag slutade så startade jag bandet Curly Ann tillsammans med trummisen Tobias Jonasson (kurskamrat från Dalkarlså). Bandet har nu funnits i 6 år. Vi gör spelningar så ofta som möjligt och ska precis börja spela in en fullängdsskiva.  Är även med i ett singer/songwriter projekt som heter Johannes Sparén och Kapellet, sedan ungefär 4 år tillbaka. Sitter i styrelsen för nystartade föreningen Popkollo Norra Stor-Stockholm (Popkollo är musikläger som anordnas för unga tjejer 12-18 år som vill spela och skriva musik. Ett projekt där slutmålet är en jämnställd musikbranch).

  Detta betydde året på folkhögskola för mig:

  Mina två år på Dalkarlså betydde otroligt mycket för mig, på många olika plan. Min musikalitet, kreativitet och kanske framför allt mitt mod, växte under de här åren. Lärarna är engagerade och har mycket att ge! Gemenskapen på skolan och på internatet betydde mycket och jag fick många nära vänner under den här tiden. Jag hade roligt och jag har så många fina minnen!”

  Kristian Pettersson

  Gick: 

  Rockmusiker 2002-2003 (numera heter linjen Musiker pop/rock).

  Hände efter? 

  Gick på Musikhögskolan i Piteå 4 år innan flyttlasset gick till USA för där han studerade 1 år på New Mexico State University. Åter hemma i Sverige arbetade han 1 år som musiklärare. Önskan att spela mer fanns så han började att spela med ett heltidsturnerande dansband. Efter 2,5 år och ett flertal mil på vägarna började han att frilansa med olika coverband och projekt. Blev kontaktad av en kille som precis skrivit skivkontrakt med världens största Aor bolag Frontiers Record. De släppte en platta där förra året under namnet Wigelius och har nyligen kommit hem från deras största gig hittills, i Madrid.

  Detta betydde året på folkhögskola för mig:  

  Jag fick ha ett kul år och verkligen lägga ner tid på musiken och övandet. Såg det som en plattform till att få mer kött på benen. Helt enkelt vad jag tycker att en folkhögskoleupplevelse ska vara!

  Adam Lindberg

  Gick: 

  Rockmusiker 2011-2012, Musiker Pop/rock 2012-2013

  Hände efter? 

  Efter åren på Dalkarlså har han flyttat till Umeå där han jobbar för att skaffa sig livserfarenhet inom olika områden. Musiken är fortfarande en stor del av hans liv! Medlem i bandet Beneath My Feet. Våren 2014 har de varit ute på  en månads turné i Europa tillsammans med metalbandet Dead by April och då fick han verkligen chansen att testa sin musikutbildning på allvar!

  Detta betydde året på folkhögskola för mig:  

  Dalkarlså hjälpte mig att växa! Både som musiker men även som människa. Jag har fått knyta kontakter och fått vänner för livet. Det går inte en dag utan att jag påminns om allt härligt som jag fick uppleva under mina år på ”Dallas”!

  Elin Sjöström

  Gick: 

  Allmän linje med musikinriktning 09/10 och 11/12.

  Hände efter? 

  Blev peppad att fortsätta läsa! Efter att ha läst några strö kurser på Umeå universitet läser hon nu Humanistiskt samhällsprogram och trivs jätte bra!

  Detta betydde året på folkhögskola för mig:  

  Jag hade svårt att hitta en gymnasieutbildning som passade mig och jag kände mig allmänt skoltrött. Dalkarlså var räddningen för mig. De hade ett bra upplägg och jag kände att jag faktiskt lärde mig saker. Det var mycket mindre klasser och bättre lärare. Man kan väl säga att jag mognade under min tid på Dalkarlså och fick även träffa underbart fina människor. Hela stämningen på skolan är något som jag aldrig tidigare har varit med om. Mina tre år på Dalkarlså har verkligen betytt jätte mycket för mig.”

  Marielle Larsson

  Gick: 

  Rockmusiker 2011-2012 (numera heter linjen Musiker pop/rock).

  Hände efter? 

  Efter året på Dalkarlså så har hon läst till Behandlingspedagog.

  Detta betydde året på folkhögskola för mig:  

  Året på Dalkarlså betydde mycket för mig. Jag blev kristen och fick en andra familj! Dalkarlså och alla fina människor som jag fick lära känna har fått en egen plats i mitt hjärta!”

  Johan Bruneskog

  Gick:

  Musiklinjen 2010/2011, Bibellinjen 2011/2012

  Hände efter?

  Sommaren efter sitt första år på Dalkarlså tog han emot personlig tro på Jesus. Gick därefter ett år på skolans Bibellinje med musikinriktning (Bibellinjen finns inte kvar längre, dock kan man söka till Lovsångslinjen, läs mer här) Hösten 2012 påbörjade han en pastors utbildning, ALT i Umeå.

  Detta betydde året på folkhögskola för mig:  

  ”Dalkarlså kom att betyda mer än vad jag kunde ana. Jag fick så mycket utrymme att utvecklas på många olika sätt. Framför allt i min tro på Gud men också otroligt mycket i mitt musikaliska engagemang, dessa som fortfarande är viktiga byggstenar i mitt liv! På Dalkarlså fick jag utrymme att hitta min livsväg. Beslut, vägval och möten med störtsköna människor, gjorda på ”Dallas”, har verkligen varit livsavgörande! Tusen tack Gud och Dalkarlså!